Foto: SVT och Owe Nilsson/TT

Fängelse för förskingrande M-kassör på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En man från Gotland som tidigare varit kassör hos Moderaterna dömdes på onsdagen till fängelse i ett år och nio månader för grov trolöshet mot huvudman i tre fall. Han ska också betala skadestånd på knappt 1,2 miljoner kronor till partiet.

Mannen var kassör för flera av partiets avdelningar på Gotland. Han förfogade över kassorna och skötte de ekonomiska angelägenheterna åt dem alla.

Brotten begicks mellan januari 2014 och november 2018. Det rör sig om sammanlagt 85 tillfällen som mannen fört över pengar till sig själv eller någon annan från partiets konton.

Gotland

”Förmildrande omständighet”

Mannen har erkänt brotten och tingsrätten anser att det är en förmildrande omständighet att han ”bidragit till brottslighetens uppdagande”. Rätten menar dock att brotten begåtts under lång tid och systematiskt – därför kan det inte bli fråga om något annat straff än fängelse.

Han har berättat att avsikten från början var att betala tillbaka pengarna. Den dömde lämnade alla sina uppdrag i november 2018 och är inte längre medlem i Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet