Fängelse och utvisning för inbrott på byggen

Publicerad

En 23-årig rumänsk man dömdes idag av Linköpings tingsrätt till sju månaders fängelse och utvisning i fem år för grov stöld efter inbrott på byggarbetsplatser i Linköping och Eskilstuna.

Han ska dessutom betala knappt 220 00 kronor i skadestånd till ett byggföretag.

Det var i januari i år som mannen bröt sig in i en container på ett bygge på Tjävlegatan i Linköping. I containern hittade polisen plastsäckar med den dömdes fingeravtryck på.

23-åringen döms också för ett liknande inbrott på ett bygge på John Engellaus gata i Eskilstuna i december 2018. Även där hittades plastsäckar med mannens fingeravtryck på.

Utvisas

Mannen själv hävdar att han varit i Sverige för att panta burkar, därav fingeravtrycken på plastsäckarna. Han säger sig blivit körd i en skåpbil av en man som i juli dömdes för inbrottet i Linköping. Den dömde skulle då glömt säckarna i bilen.

Han förekommer tidigare i straffregistret vid två tillfällen. Eftersom tingsrätten anser att det finns risk för fortsatt brottslighet i Sverige ska han efter fängelsestraffet utvisas på fem år från riket. 23-åringen ska vara fortsatt häktad tills domen har vunnit laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet