Farlig mikroplast driver runt i Östersjön

Publicerad

Lika mycket mikroplast i södra Östersjön, som i de stora subtropiska virvelströmmarna.

Forskarna har börjat undersöka våra kuster och hav och även om proverna inte är färdiganalyserade är de första resultaten nedslående: Svenska hav fylls med plast i snabb takt.

– Skagerrak är känt för att vara hela Nordsjöns soptipp. Men när jag undersökte mängden mikroplastskräp fann jag minst lika mycket i Östersjön som i Skagerrak, säger Martin Hassellöv, professor i analytisk miljökemi på Göteborgs universitet, till forskningsrådet Formas populärvetenskapliga tidningen Extrakt.

Det riktigt farliga och svårhanterliga skräpet är de mikroskopiskt små plastpartiklarna, menar Hassellöv. De är ungefär lika stora som plankton. De binder till sig miljögifter och kommer in i den marina näringskedjan när djur i vattnet misstar dem för mat.

Plast är ett material som inte bryts ner, utan som bara faller sönder i mindre och mindre fragment, när det blir sprött av solens UV-strålar och mekanisk nötning.

– Mikroplasten kommer både från större plastskräp som fragmentiserats och från direkta källor av mikroplast, till exempel vissa tandkrämer och hudvårdsprodukter. Liksom när vi tvättar textilier av syntetmaterial. En enda fleecetröja släpper ut tusentals mikroskopiska plastfibrer vid varje tvätt, säger Martin Hassellöv.

Anna Kärrman på Örebro universitet som tillsammans med Martin Hassellöv gjort de första provtagningarna efter mikroplast i de fria vattenmassorna i Östersjön i sommar, menar att tillförseln av nytt plastskräp till havet måste stoppas eftersom det är omöjligt att städa upp.

– Östersjön är ett redan mycket stressat ekosystem, med mängder av historiska miljögifter. Vi har lyckats strypa tillförseln av till exempel DDT, PCB och dioxiner. Men nu ser minskningen ut att plana ut och det kan bero på plastskräpet, säger Anna Kärrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.