Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Färre dör av narkotika och läkemedel

Publicerad

Under perioden 2012-2020 dog i snitt 12,5 av 100 000 invånare per år på Gotland av narkotika- eller läkemedelsförgiftning och det är flest i landet.

I Östergötland dog 8,1 av 100 000 invånare samma period.

Detta enligt statistik som tagits fram av Socialstyrelsen åt Nyhetsbyrån Siren. Utredaren säger dock att man inte ska dra för stora växlar på regioner med liten befolkning.

Statistiken visar att färre per 100 000 invånare dog av narkotika- eller läkemedelsförgiftning 2020 än 2012 i de flesta länen. På Gotland 8,3 personer 2020 mot 19,2 år 2012.

I Östergötland har antalet döda ökat, men marginellt: 6 personer 2020 mot 5,3 år 2012. I hela landet 7,9 jämfört med 8,1.

Opioider

Flest dödsfall orsakas av opioider och det vanligaste preparatet på dödsorsaksintyg är oxikodon. Däremot har antalet dödsfall av fentanyl minskat radikalt.

– I den senaste redovisningen av statistiken var den så kallade ”covideffekten” allra tydligast och lite överraskande. Just med suiciden (självmorden reds anm) var det en kraftig nedgång bland kvinnor. Att färre personer tar livet av sig under en kris kan bero på att trycket på individen minskar när samhället mobiliserar inför ett yttre hot, säger Socialstyrelsen utredare Daniel Svensson.

I statistiken ingår både avsiktliga och oavsiktliga överdoser, samt dödsfall där det inte gått att avgöra avsikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer