Foto: Tove Hanell, SVT

Färre reser till Gotland under Kristi Himmelsfärdshelgen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kontaktade Destination Gotland alla som bokat resa inför Kristi Himmelfärdshelgen. Syftet var att uppmana resenärerna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och samtidigt tänka över om resan verkligen är nödvändig. Enligt Destination Gotland har nu nästan 60 procent ändrat sina resplaner.

– Jag vill rikta ett tack till alla som tar ett personligt ansvar och avstår från att resa just nu. Vi är tacksamma för att nästan 60 procent har ändrat sina resplaner, jämfört med motsvarande vecka förra året, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Destination Gotland har tagit fram ett ”resenetto” för att kunna mäta hur många som befinner sig på Gotland, utöver den ordinarie befolkningen, vid samma tidpunkt. Preliminära siffror visar att det som högst blir omkring fem tusen personer extra personer under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Mycket lägre än det brukar vara”

– Vi ser att antalet människor på Gotland samtidigt under Kristi Himmelsfärd är mycket lägre än det brukar vara. Och vi gör allt vi kan för att säkerställa en trygg transport för dem som behöver resa, säger Christer Bruzelius.

Destination Gotland har dessutom vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen ombord.  Bland annat är fortsatt bara mindre än hälften av platserna ombord bokningsbara och städandet har intensifierats.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter om att Destination Gotland fått tillstånd att transportera covid-19 sjuka på färjorna. Mer om det i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet