Omkring 45 procent av det svenska havsområdet är mätt med modern teknik, bland annat multibeamlod. Det går då att skapa tredimensionella visualiseringar av havsbotten. Här syns en del av Mälaren vid Bornhuvud norr om Södertälje. Foto: Sjöfartsverket

Färska sjökort viktigt på båten

Uppdaterad
Publicerad

Stilla puttrar du in i viken med båten en ljummen försommarkväll.

Pang!

Lita inte alltid på sjökorten. Många djupangivelser har inte kollats sedan 1800-talet.

– Vi uppdaterar vår sjökortsdatabas varje dag, året runt. Hamnar görs om, märken flyttas och grund upptäcks, säger Fredrik Strömbäck på Sjöfartsverket.

Sjökortet är ingen statisk karta. Förra året gjordes cirka 2.500 ändringar i svenska sjökort.

Gamla mätningar

Korten är till exempel späckade med siffror som visar hur djupt det är. Men det gäller att vara försiktig.

Bara 45 procent av vattnen är mätta i modern tid, resten kan ha gjorts för över hundra år sedan. Dessa behöver inte vara fel, men risken är större.

Yrkestrafik måste ha uppdaterade kort, men för fritidsbåtar finns inget krav. Däremot råder Fredrik Strömbäck alla att ha så nya kort som möjligt. Utöver att köpa nytt går det att rätta sina kort, via Sjöfartsverkets hemsida.

Ögonen viktiga

Inte bara smådetaljer är fel, i vissa fall kan gps:en luras rejält. En ö kan i värsta fall ligga hundra meter åt fel håll. Så det viktigaste är, oavsett hur nya sjökort du har, att använda ögonen.

– Förr jämförde man verkligheten med sjökorten hela tiden. En trend är att folk litar för mycket på elektroniska sjökort och gps, och inte har lika stora säkerhetsmarginaler som förr, säger Strömbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.