Foto: Jim Hansson/SMTM

Fartygsvrak utanför Gotland fornlämningsförklaras

Uppdaterad
Publicerad

Vraket efter ångfartyget Castlewood fornlämningsförklaras av Länsstyrelsen i Gotlands län. Marinarkeologer har undersökt och dokumenterat vraket inför förklaringen.

Castlewood byggdes 1878 och sjönk året därpå. Sedan dess vilar vraket på 30 meters djup utanför Gotlands sydöstra kust.

– Fartyget var inte i drift så länge att det förändrades eller moderniserades i takt med tidens tand. Sjöfartshistoriskt är Castlewood sprungen ur den industriella revolutionen och en god representant för teknikskiftet under andra halvan av 1800-talet, säger Daniel Langhammer, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Gotland

Välbevarad maskin

Fartyget finns bevarat i hela sin ursprungliga längd på 85 meter, även om delar har fallit ihop. I vrakets mitt finns ett välbevarat maskinkomplex bestående av en kompoundångmaskin med två stora cylindrar och ångpannor.

Castlewood var vid förlisningen lastad med 22 000 tunnor råg och 4 000 tunnor linfrö. Hon var på väg från Kronstadt i Ryssland till holländska Rotterdam.

Kompoundångmaskin

En kompundångmaskin är en variant av en ångmaskin, i vilken ångan utvidgas i två eller flera faser. I strikt mening står begreppet kompound endast för tvåfas- eller dubbelexpansion, men begreppet används vanligen också för ångmaskiner med expansion i tre eller fyra faser.

I en kompoundångmaskin expanderar ångan först i en eller två cylindrar med högt tryck (högtryckscylindrar), varefter ångan med lägre temperatur och tryck leds till en eller flera cylindrar med större volym (lågtryckscylindrar). Cylindrarna arbetar således i serie, till skillnad från det normala sättet i en enkelfas- eller enkelexpansionsmaskin, där en ångstråles hela expansion sker i en enda cylinder. Fördelen är en bättre bränsleekonomi.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet