Fastigheterna på Ådalagatan före och efter explosionen. Foto: Google Earth/ SVT/ Mikko Lindskog

Fastigheterna räddas efter explosionen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad
Efter den stora explosionen i Linköping i början av juni, så har det varit osäkert hur stora skadorna blev på fastigheterna på Ådalagatan.
Nu är den tekniska undersökningen klar och i dag meddelade bostadsföretaget Stångåstaden om vad som ska hända med husen.

– Vi är väldigt glada att husen kan räddas. Inget av husen är så skadat att det måste rivas, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Påverkar inte hyran

Husen behöver alltså inte rivas trots stora skador, bland annat har en hiss rubbats i sitt läge i hisschaktet.

Utöver det så återstår mycket att göra med exempelvis vattenskador och skadade vitvaror. På huset närmast detonationsplatsen behöver också nya fasader byggas upp.

Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden, meddelade under tisdagen vad som händer med de skadade fastigheterna på Ådalagatan i Linköping. Foto: SVT

Stommen i vissa hus behöver också återställas och förstärkas. Samtliga balkonger mot Ådalagatan måste byggas nya och nya värmesystem måste installeras. Hela projektet att återställa fastigheterna beräknas till 65 miljoner kronor, och ska inte påverka hyran, meddelar Fredrik Törnqvist.

– Det hade blivit betydligt dyrare om vi behövde bygga nytt. Och sedan hade det tagit längre tid, vilket är en viktig tidsaspekt för hyresgästerna som vill flytta tillbaka, säger han.

Stångåstaden räknar med att en återflyttning kan ske i oktober 2020.

– Vi är vana att renovera hus och det känns skönt att kunna ge våra hyresgäster ett besked när de kan flytta tillbaka igen.

Omfattande skador

Det var den 7 juni som en kraftig explosion inträffade vid en fastighet i centrala Linköping. Ett 20-tal personer skadades i explosionen och flera kvarter i närheten fick skador.

Totalt skadades 131 lägenheter i sprängningen. I de andra husen har de boende redan kunnat återvända. Det hus som polisen idag häver avspärrningarna kring var det som skadades svårast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet