Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
37 graders kroppstemperatur – det är en myt. I videon berättar en feberforskare varför vi fortfarande tror det – och hur man ska mäta kroppstemperaturen på bästa sätt. Foto: SVT

Feberforskare: ”Meningslösa covid-tester”

Publicerad

Flera arbetsplatser, skolor och flygplatser mäter kroppstemperatur för att undvika smitta med covid-19. Men enligt Märtha Sund Levander, som har forskat länge om just feber är de här testerna meningslösa.

– Det visar ingenting, säger hon.

Olika personer har olika kroppstemperatur.

– Därför ska man utgå från individens vanliga kroppstemperatur. Har man en grad över den, och har mätt när man känner sig frisk, på samma ställe utan tillägg – och känner sjukdomskänsla – då kan det vara ett tecken på att man kan vara sjuk, säger Märtha Sund Levander, biträdande professor i omvårdnad vid Linköpings universitet.

Meningslös metod

Flera skolor och arbetsplatser har gått ut med att samtliga elever och anställda får scanna av sin kroppstemperatur vid entrén. För att på så sätt stoppa dem som eventuellt är smittade med covid-19 från att komma in.

Men metoden är meningslös, enligt Märtha Sund Levander,

– Tanken är ju god, men då behöver tekniken utvecklas så vi vet vad vi mäter. Om du till exempel har haft det stressigt när du ska ta dig till jobbet och är lite varm, då får du en högre temperatur i ansiktet. Temperaturen där påverkas också om du har tagit på dig hudkräm eller svettas. Det är en osäker metod, säger hon.

I videon berättar hon varför myten om en kroppstemperatur på 37 grader lever kvar – och vad som är bästa och sämsta stället att mäta kroppstemperaturen.

Folkhälsomyndigheten har gett flera rekommendationer om olika åtgärder som kan minska smittspridningen av covid-19. Men när det gäller att mäta kroppstemperaturen finns inga sådana rekommendationer.

”Att scanna kroppstemperatur i pannan – vad visar det egentligen?” frågar sig Märtha Sund-Levander, biträdande professor i omvårdnad vid Linköpings universitet, som har forskat om kroppstemperatur och feber länge. Hon svarar själv på frågan: ”Ingenting!” I videon ovanför artikeln förklarar hon varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer