Under några minuter hade Norrköpings Tidningar nyheten att en professor vid Linköpings universitet fått Nobelpriset i kemi. Foto: Skärmdump

Fel Tomas hyllades

Uppdaterad
Publicerad

I Linköping firades det och kommunen skickade ut pressmeddelande.
Det var bara ett litet problem:
Det var en helt annan Tomas Lindahl som hade vunnit Nobelpriset i kemi.

Hur många forskare kan det finnas som heter Tomas Lindahl, är verksamma inom kemi och dessutom varit knutna till Karolinska institutet?

En för mycket visade det sig.

Under en kort stund firade Linköpings kommun att forskaren Tomas Lindahl, verksam vid stadens universitet, hade blivit förste svensk sedan 2000 att tilldelas ett naturvetenskapligt Nobelpris.

– Det var jätteroligt faktiskt. Det här är nog det närmaste jag kommit Nobelpriset någon gång, säger Tomas Lindahl, som är glad över att hans namne i London vunnit Nobelpriset.

Regeringen ringde dig också, vad sa de?

– De ville kolla om det verkligen var jag som hade fått det, och det var det ju inte.

Mycket stämde

Uppgifter i tv om att en svensk fått priset fick kommunens presschef Claes Lundkvist att kolla upp Tomas Lindahl på lärosätets hemsida.

– Det var väldigt mycket som stämde när jag fick upp presentationen, säger han med lite genans i rösten, men också med ett skratt.

Kort efter gick pressmeddelandet ut, som dock lika snabbt fick dras tillbaka. Och Tomas Lindahl som är adjungerad professor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet får fortsätta att vänta på samtalet från Nobelkommittén.

Men något positivt finns i den här historien.

– Den här Tomas är född 54 och yngre och hans namn har ju fått ett rejält lyft nu, säger Claes Lundkvist.

Med andra ord – nästa år kan det vara dags för en Tomas – igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet