Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Två döda i skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har avlidit efter skottlossning i Norrköping sent på måndagskvällen. Sex personer vårdas på sjukhus och polisen har anhållit fem personer som misstänka för mord eller medhjälp till mord.

Flera larm inkom till SOS Alarm strax före klockan 22 på måndagskvällen om en pågående skottlossning vid Hyvlaregatan i Hageby, Norrköping.

– Poliserna som kom dit beskriver det som extremt rörigt, en del säger att det är det värsta de sett. Det var knivar, skjutvapen och även andra tillhyggen, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

När polisen kom till platsen fanns omkring 30-40 personer där, och man hittade fyra allvarligt skadade med både skott- och skärskador.

– Först hörde vi skottlossning. Vi såg att det var massa människor som sprang, och att det var slagsmål, säger ett ögonvittne till SVT.

”Det kan finnas fler skadade där ute”

Senare hittades ytterligare två skadade, och samtliga fördes till sjukhus.

– Två personer har tyvärr konstaterats avlidna på sjukhuset. Jag vet dock inte än om de var vid liv när de inkom till sjukhuset, säger Fredrik Kliman.

De två mördade männen är i 40-årsåldern. Två män sökte vård under natten för skador i samband med skottlossningen och ytterligare två under morgonen, vilket drar upp antalet skadade till totalt sex personer.

– Med befarar att det finns ytterligare människor som inte kommit sjukhus för vård. Det kan finnas fler skadade där ute, säger Fredrik Kliman.

Två av de skadade är hemmahörande i Södertälje, uppger landstinget i Östergötland för lokala medier.

Fem anhålla

Fem personer anhölls på tisdagsmorgonen, enligt uppgifter till Expressen. De är misstänkta för mord eller medhjälp till mord. Fredrik Kliman kan inte säga om de är kända av polisen sen tidigare, men säger att man hoppas att kunna ge mer information under en presskonferens som kommer att hållas klockan ett i dag.

– Utredarna har jobbat med det här hela natten och läget börjar klarna nu.

Ett okänt antal av de frihetsberövade männen har även anhållits. Kliman vill inte heller säga något om deras åldrar eller relationer till offren.  Ett stationsbefäl beskrev för nt.se händelsen som ett gängbråk.
Men Fredrik Kliman säger till SVT att han inte vill koppla samman händelsen med de gängrelaterade bråk som inträffat tidigare i Linköpingstrakten.

– Det har inte med det att göra utan är en separat händelse.

Stökigt vid Vrinnevisjukhuset

De skadade männen fördes till sjukhus runt om i länet. Fredrik Kliman berättar att det vid Vrinnevisjukhuset varit stökigt under natten, då ett 30-tal personer försökt ta sig in.

– Vi vet inte vad de haft för skäl, men det ska ha varit oroligt på platsen. Personal och patienter har känt sig oroade eller hotade.

Har de här personerna försökt ta sig in på grund av de som vårdades där efter skottlossningen?

– Troligen.

Polisen har förstärkt med extrapersonal både på fältet och på utredningssidan på grund av händelsen. Personal har också kallats in från intilliggande län för att hjälpa till, uppger Fredrik Kliman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet