Foto: Patrik Widegren /SVT

Full fart mot fibermålet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut från 2009 så ska nästan hela befolkningen ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Megabit i sekunden om fem år. Men det är stora skillnader på hur långt kommunerna har kommit i utvecklingen, och det gäller att vara med på tåget för att inte riskera att missa teknikskiftet som pågår.

Många av gatorna i Visbys olika villakvarter är för tillfället markerade med olika färger. Färgerna pekar ut var asfalten ska sågas upp och till vilka hus som det ska dras fiber. I en villaträdgård grävs en ränna där kablarna ska läggas ner. Arbetet håller hög takt.

– Ja det tycker jag. De flesta tomter vi har är ganska lätttgrävda men det finns ju äldre tomter med mycket sten och rötter. Så ibland går det tungt, säger Tommy Wikström med spaden i handen. Han berättar att de gräver ut runt åtta villatomter per dag.

Efter att tomterna har förberetts så kommer själva huvudkabeln att läggas ner i gatan.

– Vi går ute i kommunal mark för att slippa gå in och störa på tomterna. Det kallas för microtrenching, en sågning i gatan. Vi sågar ett två centimeter brett spår där vi lägger ner våra rör, och det är återställt i princip dagen efter, säger Tommy Andersson som ansvarar för IP-Onlys stadsnät ”Gotland Fiber”.

Det är en tidsfråga

Turen för den gotländska fiberutbyggnaden har nu kommit till Visby. Sedan tidigare har merparten av socknarna på landet byggt ut fibernät i en stadig takt. I Visby börjar man med villorna. I förstaläget har runt 3000 villagärare fått erbjudande om att få fiber. Intresset har varit stort, säger Tommy Andersson.

– Det är på grund av att vi har varit igång under så lång tid på landsbygden. Så det har funnits ett uppdämt behov i Visby som gett ett otroligt bra gensvar.

Villaägaren Hamid Banishoraka kollar till grävarbetet i trädgården. För honom var det ingen tvekan att ansluta sig till fibernätet.

– Jag tror att det är en tidsfråga. Förr eller senare måste man göra det. Med alla enheter man har som surfplattor, telefoner och tv så var det lika bra att haka på, säger han.

Stora skillnader

2009 beslutade Sverige om ett mål när det gäller snabbt bredband. Om fem år 2020 så ska 90 procent av befolkningen ha tillgång till minst 100 Megabit i sekunden. Det här ska ske genom marknadskrafternas försorg. På myndighetssidan så är det Post och telestyrelsen, PTS, som ansvarar för att följa upp målet.

– Vi ser att det är äldiigt stora skillnader. Men gemensamt för att de kommuner som lyckats bra är att de har en bredbandsstrategi. De har funderat igenom hur man ska jobba med de här frågorna, säger Åsa Möller på PTS.

Kan få svårt att locka företag

De senaste siffrorna från 2013 visar att tillgången på bredbandshastigheter på minst 100 Megabit/s ökar, många kommuner sluter avtal med olika operatörer om utbyggnad, och länsstyrelserna ger stöd till lokala krafter som vill dra fiber till byn. Men många kommuner är fortfarande långt från målet.

– Ja vi ser att det här är ett teknikskifte där fiber är framtiden och här gäller det att vara med så att man inte hamnar på efterkälken. Då riskerar man till exempel att man får svårt att locka företag till kommunen och att invånarna får sämre möjlighet att dra nytta av nya tjänster som tillhandahålls, säger Åsa Möller.

Gotland tillhör de som kommit långt. Mellan år 2010 och 2014 var man det län där fibertillgången ökade mest i hela landet.

– Det har helt enkelt blivit en smittoeffekt. Socknarna bygger ut, och så är det grannsocknarna som kommer härnäst. Halvårsskiftet 2016 så beräknar vi att hela Gotland ska ha möjlighet att koppla upp sig med fiber, säger Anne Ståhl Mousa som är bredbandsstrateg på Region Gotland. Hon nämnder dock ett undantag:

– Utom Gotska Sandön då. Men någonstans ska vi väl kunna få lite lugn och ro tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.