Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

Fick cellgiftsbehandling – men hade inte cancer

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern på Gotland hade oklara buksymtom och sökte vård. Mannen fick beskedet att det var elakartad cancer. Efter ett halvår med cellgiftsbehandling på Visby lasarett avskrevs diagnosen.

Cancern bedömdes inte gå att operera och mannen fick i stället cellgiftsbehandling. Behandlingen avbröts när kontrollröntgen gjordes och cancerdiagnosen visade sig vara fel.

– Denna typ av cancer får opereras utan att vävnadsprov bekräftat diagnosen, men inför cellgiftsbehandling bör det göras. Att så inte skedde berodde dels på att man uppfattat diagnosen som säker och dels för att det redan hade gått lång tid. Man ville så snart som möjligt starta behandlingen, säger Kristina Ekbom, verksamhetschef för onkologen på Visby lasarett i ett uttalande.

Händelsen anmäls nu av hälso- och sjukvårdsförvaltningen till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och åtgärder för att undvika att något liknande händer igen har vidtagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet