Undersköterskan Josefine Glimnér Jakobsson och Linda Uller, socialchef i Söderköpings kommun. Foto: SVT/Christian Zetterdahl

Josefine får semester när barnen går i skolan: ”Vad har man för nytta av det?”

Publicerad

I Söderköpings kommun har kommunen infört tre semesterperioder istället för som tidigare två för personalen inom vård- och omsorg. Detta innebär att alla inte kommer få den semester de önskat.

Josefine Glimnér Jakobsson är undersköterska och arbetar inom hemtjänsten i Söderköpings kommun. För två veckor sen fick hon besked om att hon inte kommer få den semester hon önskade redan i februari.

– Att ha semester när barnen går i skolan, vad har man för nytta av det? Man vill gärna ha hela familjen hemma när man har semester, säger hon.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Redan i februari hade hon önskat semester vecka 26 och 27. Men vecka 18 fick hon reda på att hon skulle få semester vecka 24, 25 och 26 när några av hennes barn går i skolan och dottern är hos sin pappa.

”Vill säkra upp med ordinarie personal”

Linda Uller socialchef i Söderköpings kommun förklarar att man vill säkra upp med två tredjedelar ordinarie personal under hela sommaren.

– Vi tycker det är extra viktigt att vi säkerställer att all personal får ut sin semester, att vi undviker att vi behöver ringa in den ordinarie personalen från sin semester, men också att vi har tillräcklig grundkompetens för att kunna förebygga och förhindra att vi får en situation med smittspridning, säger hon.

Pressad arbetssituation under coronatider

Semestern är efterlängtad då coronapandemin har inneburit extra påfrestning i yrket som undersköterska inom hemtjänsten berättar Josefine.

– Semestern är viktig för oss, det är vår återhämtning. Det har ju varit väldigt pressat för oss under coronatiden. Man måste tänka extra noga om man är minsta lilla förkyld och så vidare. Man behöver få vila, man behöver få umgås med sin familj och göra det man vill, det man kanske hade planerat, säger Josefine Glimnér Jakobsson.

Kan du förstå besvikelsen hos dem som kanske inte får semester med sin familj?

– Jag kan förstå det men jag tänker att så kommer det vara i år, vi står inför situationer där vi i olika omfattning kommer att behöva göra saker som vi inte gjort tidigare och hantera det oönskat. Men jag tänker att det är en risk vi hellre tar än att vi hamnar i ett läge där vi äventyrar säkerheten på ett helt annat sätt i sommar, säger Linda Uller.

Helene Hansson, förtroendevald för kommunal i Söderköping Foto: SVT/Christian Zetterdahl

Viktigt med semester

Helene Hansson är förtroendevald för kommunal i Söderköping och hon menar att det ändå är bra att medlemmarna får semester.

– Just att få veta att man får ut sin semester är ju väldigt viktigt. De flesta har varit oroliga över om de överhuvudtaget skulle få någon semester men nu har man ju löst den biten, även om man inte får den man vill, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet