Fick inte ha PSALM23 som nummerplåt

Publicerad

En man i Linghem utanför Linköping hade ansökt om en personlig fordonsskylt med tecknen PSALM23. Men den fick han avslag på av Transportstyrelsen, som anser att skylten kan uppfattas som stötande.

I myndighetens beslut står det så här: ”En personlig fordonsskylt får inte utformas så att den kan bedömas medföra olägenhet eller väcka anstöt (12 kap. 10 § Transportstyrelsens föreskrifter (2015:63) om registrering av fordon m m i vägtrafikregistret). Beslutet kan inte överklagas.

Det står också att: ”Stötande är vanligtvis anspelningar på alkohol, droger, sex, svordomar, religion, sjukdomar eller kriminalitet”.

Avslagen

Från 2009 fram till 25 april i år har 32,5 ansökningar per år avslagits. Trenden verkar vara stigande då det var 14 avslag 2009 och 78 förra året.

ONYKTER, RÅNBIL, PISSOFF, SOCFALL, IL DUCE, SEXOLOG, PÅLYSET, TACKGUD, ATHEIST, SKITBIL, PERKELE, B4DA55 och GUTEVIN är några exempel på personliga fordonsskyltar som fått nej sedan 2009.

Herren är min herde, ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont,
ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden.
Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv,
och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.

Källa: bibeln.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer