Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ali Ali som medverkar i filmen och projektledare Djamal Hamaili. I klippet berättar Djamal mer om kommunens integrationsarbete. Foto: Valdemarsviks kommun / Mikko Lindskog/SVT

Filmpremiär för lyckade integrationsprojekt i Valdemarsvik

Publicerad

Under måndagen var det premiär för en ny film som Valdemarsviks kommun tagit fram. Syftet med filmen är att visa lyckade integrationsprojekt i kommunen.

– Vi försöker göra det bästa vi kan. Integration idag är en utmaning, säger Djamal Hamaili som är projektledare vid Valdemarsviks kommun.

Valdemarsviks kommun var en av de kommuner som tog emot väldigt många nyanlända i flyktningkrisen 2015. Filmen, som hade premiär idag, skildrar fyra framgångsrika ntegrationsprojekt i Valdemarsvik under de senaste åren.

– Det är genom utmaningar som vi har lärt oss att se att bakom finns mängder med goda möjligheter. Det är bara att testa, säger Djamal Hamaili.

Ett av exemplen som tas upp i filmen är bland annat Ali Ali som fått jobb på Bengt Wastessons släktgård Ängen i kommunen.

– Kommunen ordande en jättebra möjlighet för oss för ungefär två-tre år sedan genom jordbrukskursen som vi fick genom Gamleby lantbruksskola. Det här var en väldigt värdefull insats för oss som är flyktningar och nya på arbetsmarknaden i Sverige, säger Ali Ali i filmen.

Viktigt med körkort

Enligt Djamal Hamaili har Valdemarsviks kommun varit pionjärer när det kommer till ”grönintegration” i Sverige. Men en viktig förutsättning för att kunna arbeta på till exempel en bondgård är att ha körkort.

– Man kan inte prata om lantbruk om man inte samtidigt pratar körkort. Det är inte astronomiskt svårt, utan det är enkla idéer som påverkar och gör skillnad, säger han.

För att få fler nyanlända att skaffa körkort erbjuder kommunen en förberedande körkortsundervisning. Där får man grundläggande trafik och körkortsteoeri och får möjlighet att övningsköra en till två gånger. Därefter får man söka sig vidare till en trafikskola, som individen själv finansierar genom till exempel CSN-lån.

I klippet ovanför berättar Djamal Hamaili mer om filmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet