Visa alla (2)
Visa alla (2)

Finn Bengtsson (M) söker talmannens stöd

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson från Linköping menar att han fått den egna riksdagsgruppen emot sig.

– Jag har blivit otillständigt behandlad, säger Finn Bengtsson.

Finn Bengtsson som är emot decemberöverenskommelsen, säger att han mötts av ett sådant avståndstagande från den egna riksdagsgruppen den senaste tiden att han nu vänt sig till riksdagens talman för att få stöd. I går eftermiddag hade han ett enskilt möte med talman Urban Ahlin.

– Här sitter vi i riksdagen och säger att vi ska motverka mobbning i arbetslivet och så är vi de värsta mobbarna själva, avfyrar Finn Bengtsson.

Vår reporter undrar om det är så överraskande, eftersom har går emot partilinjen.

– Nja det är inte säkert att decemberöverenskommelsen är partilinjen. Jag har ju stöd av mitt länsförbund och det återstå att se hur partikongressen ställer sig, säger Finn Bengtsson.

Finn Bengtsson har hela våren varit tydlig med att decemberöverenskommelsen bör rivas upp. En linje som han också fått sitt eget länsförbund Östergötland att ställa sig bakom.

Länsordföranden i Östergötland, Christian Gustavsson (M), är oroad över debattklimatet. Båda sidor har anklagat varandra för att vara ”mer eller mindre usla.” Även Finn Bengtsson har hållit ett för högt tonläge, menar han.

– Man kan inte anklaga andra för att sälja ut demokratin och sedan förvänta sig att allt ska vara som vanligt, säger Gustavsson till SVT Nyheter Öst.

– Det är detta jag varnat för, fortsätter Gustavsson, som menar att det här är konsekvensen av ett alltför hårt ordval i debatten.

Det här försvarar dock inte dålig behandling av Finn Bengtsson, men det är en fråga för riksdagsgruppen, enligt Gustavsson. Det är därför svårt för honom som länsordförande att ha en åsikt om den eventuella mobbningen.

Finn Bengtsson kommer att gå emot uppgörelsen när riksdagen röstar om vårbudgeten om tre veckor.

Moderaternas partiledning försvarar decemberöverenskommelsen och Finn Bengtsson har fått hård kritik för sitt agerande, inte minst på ett möte med partiets riksdagsgrupp den 5 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer