Foto: SVT

Finspång får cirkusfestival

Uppdaterad
Publicerad

Cirkus ska användas som ett extra språk när Östergötland blir centrum för nycirkus.

Nästa år, 2017, blir det verkligen cirkus i Finspång. En fyra dagar lång festival för nycirkus håller just på att planeras. Pengarna kommer bland annat från Statens kulturråd.

500.000 kronor till projektet

Festivalen i Finspång är en del av en satsning på nycirkus i Östergölands län. Planen är att länet ska bli ett centrum för just nycirkus. De inblandade i projektet är Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern. Totalt har Statens kulturråd bistått med en halv miljon kronor.

Finspång är redan igång

I Finspång har man egentligen redan startat. Redan idag används nycirkus i skolan. Tanken är att också rikta sig till äldre och till nyanlända. Idéen är att använda cirkus som ett extra språk. Konstformen tillåter att man tar ut svängarna och kan fungera som ett universalspråk när orden inte räcker till.

– Vi får ett redskap som vi inte har tillgång till när vi läser böcker eller arbetar med pennan. Vi får något annat... rörelse! förklarar Christer Lordh, bildningschef i Finspångs kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer