Foto: SVT

Fiskareförbund kritiska mot försäljning av hamn

Uppdaterad
Publicerad

Nu vänder sig fiskareförbund till regeringen när det handlar om den pågående försäljningen av hamnen i Borghamn, sydväst om Vadstena. Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund vädjar om att hamnen ska vara kvar i statens ägo.

– Vi har skrivit ett brev till näringsdepartementet där vi lyfter fram den historiska delen och det avtal som staten förband sig till på 1840-talet som handlar om drift och underhåll. Det kan inte bara upphöra genom en försäljning, säger Jonny Ståhl, ordförande för Vätterns Fiskareförbund, som är en del av Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund.

Vad är dina värsta farhågor?

– Att hamnen ska rasa ihop och bli obrukbar och att ägaren inte har ekonomiska resurser att reparera den, säger Jonny Ståhl och tillägger att det är som att sälja en bro på E4:an.

”Som att sälja en bro på E4:an”

Hamnen som har varit i statlig ägo under 175 år är byggd med gammal teknik och med gammalt material och nu oroas Svenska insjöfiskarnas Centralförbund och Vätterns Fiskareförbund att hamnen riskerar komma i privat ägo.

– Den är betydelsefull för hela bygden. Det är en viktig infrastrukturresurs som inte ska säljas till en privatperson när det är ett område som har så stor betydelse för orten, säger Jonny Ståhl.

Som påpekar att de inte skulle vara emot en försäljning om de inte vore för deras oro.

– Det är naturligtvis lockande med de här fina kulturhusen och så får man hamnen på köpet med omfattande underhållskostnader, säger Jonny Ståhl.

Stort intresse

Enligt Sveaskog som lade ut hamnområdet till försäljning i slutet av sommaren har intresset för objektet varit mycket stort.

– Affären är under beredning och förhandling. Vi har flera duktiga starka intressenter och många spännande aktörer, säger Fredrik Klang marknadsområdeschef på Sveaskog.

Av ett tiotal starka intressenter har processen nu gått vidare med tre intressenter, berättar Fredrik Klang och tillägger att de nu är inne i slutfasen.

Du ser inga risker med att sälja till en privat aktör?

– Jag ser inga risker, men det har varit mycket synpunkter och frågor. Men det är ju fortsatt ett öppet allmänområde och det omfattas av strandskyddet man får inte stänga av området, säger Fredrik Klang.

”Det mesta är i ordninggjort”

När det gäller reparation och underhåll menar Sveaskog att man de senaste åren renoverat en hel del.

– Oja, det mesta är i ordninggjort i grunden under de senaste åren, säger Fredrik Klang.

Inom de närmsta veckorna förväntas affären vara färdig som innefattar flera byggnader, sju hektar tomt och ungefär en halv hektar vattenområde. Utgångspriset var fem miljoner kronor.

– Jag ser att det vore spännande med en ny ägare som kan gå in med energi och investera i verksamheten, säger Fredrik Klang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.