I Västergarn hittade länsstyrelsen ingen fiskebod att anmärka på. Foto: Veronica Gardell/SVT

Fiskebodarna på Gotland klarade kontrollen

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland gjorde under första veckan i september nedslag i fyra olika fiskelägen på ön för att kontrollera hur strandskyddslagen efterföljs.

Tillsynen var en del i en nationell insats och på Gotland valde man slumpvis ut 20 fiskebodar – fem i vardera fiskeläge – i Västergarn, Herrvik, Nisseviken och i Tuten i Lau.

Tre bodar krävde vidare tillsyn – en i Herrvik och två i Lau – eftersom de hade förändrats utan att strandskyddsdispens har beviljats.

– Resultatet visar att de allra flesta vet att man behöver strandskyddsdispens för att göra om sin bod, men att några få kan ha missat det, säger Cecilia Cederborg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, i ett uttalande.

Inte ok med uteplats

En av bodarna i Lau hade dessutom försetts med uteplats.

– Exempel på vad som inte är ok att bygga är en uteplats intill sin bod eftersom man då skapar en privat zon där allmänheten inte längre har möjlighet att vistas. Detta strider mot strandskyddets syften, säger Cecilia Cederborg.

I vissa fall kan man ansöka om strandskyddsdispens i efterhand. Om ansökan inte går att bevilja i efterhand skriver länsstyrelsen ett föreläggande om rättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet