SVT fick betala för att få veta hur många unga som har förlorat ersättningen Foto: SVT

Här är siffrorna Försäkringskassan inte visar: ”Det är känsligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst har de senaste dagarna presenterat nya siffror som visar att allt fler unga vuxna med en funktionsnedsättning blir av med sin ersättning. Men det här är statistik som Försäkringskassan inte redovisar.

– Det är klart att det måste finnas statistik, men det är ju känsligt, säger Elisabeth Ingvarsson, rättsombud för FUB.

Siffrorna som SVT Nyheter Öst nu har fått ut redovisas i faktarutan nedan.

SVT Nyheter Öst har i flera artiklar och reportage berättat att allt fler unga vuxna med en funktionsnedsättning förlorar sin aktivitetsersättning – eller nekas sjukersättning när de fyller 30 år.

Granskning: Ett riktigt jobb

Det har skett en kraftig ökning mellan åren 2016 och 2018, trots att varken lagen eller praxis har ändrats. Det visar siffror som Försäkringskassan nu har tagit fram åt SVT.

Redovisar inte

SVT Nyheter Öst ville veta hur många personer mellan mellan 19 och 29 år som haft aktivitetsersättning nyligen, men som blivit av med den vid en omprövning.

Det var tre gånger så många som förlorade ersättningen 2018 jämfört med 2016, visar nya siffror som Försäkringskassan nu har redovisat till SVT.

Men det här är siffror som Försäkringskassan inte tidigare har redovisat, trots att SVT Nyheter Öst granskade den här frågan redan i februari i år och trots att Regeringen har ställt frågor kring just den här gruppen.

”Vi lämnar inte längre ut statistik för avslag för aktivitetsersättningen eftersom vi utreder hur vi kan ta fram bättre statistik inom området”, svarade Försäkringskassan i ett mejl till SVT Nyheter Öst i november 2018.

”Känsligt”

Sedan dess har vi upprepade gånger efterfrågat den här statistiken – men fått svaret att den inte går att ta fram.

– Det är klart att det måste finnas statistik, men det är ju känsligt, säger Elisabeth Ingvarsson, som är rättsombud för FUB, en intresseförening för unga och vuxna med utvecklingsstörning.

De här siffrorna redovisas inte i försäkringskassans årsredovisning för 2018. De finns inte heller redovisade i den rapport som Försäkringskassan skickade till Regeringen i somras.

SVT måste betala

I september i år svarade Försäkringskassan att SVT Nyheter Öst kan få veta hur många som förlorat aktivitetsersättningen – om vi betalar för en särskild körning.

– Det kanske inte finns färdiga statistikrapporter framtagna utan vi behöver göra särskilda körningar för det säger Ingeborg Watz Forslund som är områdeschef på Försäkringskassan på avdelningen för funktionsnedsättningar.

Men för mig låter det lite konstigt att ni inte har gjort en sådan körning innan?

– Jo, men det kan vi ju göra när som helst

Men varför har ni inte gjort det när det har varit så uppmärksammat?

– Ja... jag vet inte. Jag vill återkomma om det.

Försäkringskassans presskontakt återkommer senare i ett mejl med förklaringen:

”När du i dec 2018 inkom med förfrågan om avslagsstatistik hade vi tyvärr ett pågående utvecklingsprojekt. Vi hade därför vid det tillfället alltså inte möjlighet att ta fram de uppgifter som du efterfrågade. När utvecklingsprojektet var klart har vi dock under hösten i år skickat statistikuppgifter till dig.”

Siffrorna som SVT Nyheter Öst nu har fått ut redovisas i faktarutan nedan.

Hör mer om vad Försäkringskassans områdeschef för funktionsnedsättningar säger om det här i videoklippet här ovanför.

I Försäkringskassans årsredovisning från förra året redovisar man samtliga ansökningar om aktivitetsersättning i klump eller ”initiala ansökningar”. I den siffran finns inte de personer som den här granskningen handlar om: De som tidigare haft aktivitetsersättning men som blev av med den vid en omprövning.

I den rapport som Försäkringskassan redovisade till Regeringen i somras redovisar man bara ”nybeviljandet”, det vill säga:”personer som aldrig tidigare haft aktivitetsersättning”.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Siffrorna som FK inte redovisade

Så här många personer hade aktivitetsersättning, men blev av med den vid en omprövning:

2013: 647

2014: 455

2015: 439

2016: 767

2017: 1 655

2018: 2 589

2019 (jan-aug): 1 446

Samtliga siffror gäller på Sverige-nivå.

2016-2018 var det cirka 15 000 personer per år som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning (mellan 14 600 och 15 500 personer).

AKTIVITETSERSÄTTNING: Personer med en funktionsnedsättning som är 19-29 år kan ansöka om aktivitetsersättning. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller var tredje år – och då måste man göra en ny ansökan. För att få aktivitetsersättning ska arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år.

Så stor andel fick avslag – aktivitetsersättning:

2015 var det 3,1 procent av dem som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning som fick avslag.

2016 var det 5,0 procent av dem som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning som fick avslag.

2017 var det 11,3 procent av dem som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning som fick avslag.

2018 var det 17,5 procent av dem som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning som fick avslag.

2019 (jan-aug) var det 14,2 procent av dem som ansökte om att få behålla sin aktivitetsersättning som fick avslag.

Så här många som hade aktivitetsersättning ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år:

2013: 1 347 personer, varav 175 fick avslag

2014: 1 637 personer, varav 156 fick avslag

2015: 1 854 personer, varav 222 fick avslag

2016: 2 134 personer, varav 403 fick avslag

2017: 2 358 personer, varav 728 fick avslag

2018: 2 373 personer, varav 867 fick avslag

2019 (jan-sept): 1 650 personer, varav 538 fick avslag

Samtliga siffror gäller på Sverige-nivå.

SJUKERSÄTTNING: När man är 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning utan måste ansöka om sjukersättning. För att få sjukersättning ska arbetsförmågan vara nedsatt resten av livet.

Så stor andel fick avslag – sjukersättning:

2015 fick 12 procent av dem som hade aktivitetsersättning och som ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år avslag.

2016 fick 18,8 procent av dem som hade aktivitetsersättning och som ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år avslag.

2017 fick 30,9 procent av dem som hade aktivitetsersättning och som ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år avslag.

2018 fick 36,5 procent av dem som hade aktivitetsersättning och som ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år avslag.

2019 (jan-sept) fick 32,6 procent av dem som hade aktivitetsersättning och ansökte om sjukersättning när de fyllde 30 år avslag.

Det här ingår i siffrorna kring aktivitetsersättning:

Personer som fått aktivitetsersättning utbetald minst fyra månader innan de ansökte om ny aktivitetsersättning, det vill säga personer som redan har aktivitetsersättning och ansöker om att få behålla ersättningen.

Enbart försäkringsmässiga avslag, det vill säga där Försäkringskassan har gjort en bedömning. Vi har till exempel inte räknat med avslag som beror på att någon är för gammal för att söka.

Det här ingår i siffrorna kring sjukersättning:

Personer som fått aktivitetsersättning utbetald minst fyra månader innan de ansökte om sjukersättning, det vill säga personer som redan har aktivitetsersättning när de ansöker om sjukersättning.

Personer som var 29-30 år vid beslutsdatumet. Vi var intresserade av att se hur många som förlorade sin ersättning när de passerade den här ”gränsen” vid 30 år.

Enbart försäkringsmässiga avslag, det vill säga ärenden där Försäkringskassan har gjort en bedömning utifrån regelverket. Vi har till exempel inte räknat med avslag som beror på att någon var för gammal för att söka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet