Stora träflisor ligger kvar på vägbanan vid Hamngatan i Linköping. Foto: Per NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler än 250 förhör efter explosionen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen jobbar brett efter den kraftiga explosionen i centrala Linköping. Mer än 250 förhör har hållits och flera övervakningsfilmer analyseras.
– Vi befinner oss i ett intensivt utredningsskede, säger Daniel Axelsson, kommissarie vid polisen i Linköping.

Stora delar av Linköping skakades av tryckvågen vid explosionen utanför en femvåningsfastighet. Många frågetecken återstår kring vad som har hänt, bland annat vilka sprängmedel som använts.   

– Vi har haft bomb- och kriminaltekniker på plats som tagit föremål i beslag som skickats till analys. Men det är för tidigt att ge några svar än, säger Daniel Axelsson, kommissarie och chef på grova brott vid polisen i Linköping.

Han konstaterar att det rört sig om ett kraftigt sprängmedel.

– Tittar man omkring här så ser man att det är en stor förödelse. Vi har vissa spekulationer, men vi kommer inte att gå ut med det, säger Daniel Axelsson.

Övervakningsfilmer analyseras

Just nu jobbar polisen brett och intensivt för att klarlägga vad som hänt.  

– Vi har hållit en mängd förhör redan, cirka 250 förhör. Vi tar in övervakningskameror som vi bearbetar och analyserar. Vi har tagit föremål till beslag som har skickats för analys och som vi väntar på återkoppling. 

Nytt misstänkt föremål

Under natten mot måndagen kallades bombskyddet på nytt till Linköping efter uppgifter om ett misstänkt föremål i ungefär samma område.

– Det är inte ovanligt att folk blir extra vaksamma och ringer in till polisen efter en sådan här stor händelse, vilket är bra. Vi chansar inte och för att ta det säkra framför det osäkra så spärrade vi av ett stort område. Men vi kontrollerade föremålet och kan helt avskriva det, det är ofarligt, säger Daniel Axelsson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet
Stora träflisor ligger kvar på vägbanan vid Hamngatan i Linköping. Foto: Per Nilsson
Avspärrat. Polisens tekniska undersökning fortsätter under hela helgen. Bombteknikerna har gjort sitt, men väntar på analyssvaren innan de kan säga vad som utlöste explosionen. Foto: Per Nilsson