Vår reporter träffade elever som inte vill gå kvar på Fria Intermilia skolan i Motala. Foto: SVT

Flera barn överger friskola men personalen ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en rad reportage granskat friskolan Fria Intermilia i Motala. Skolan har fått omfattande kritik från Skolinspektionen på i stort sett hela verksamheten. Konsekvensen har blivit att över 100 barn vill sluta på skolan och förskolan. Motala kommun jobbar nu hårt för att kunna placera eleverna i kommunala skolor.

Rektor och lärare på friskolan ger dock inte upp.

– När vi kom till skolan var den ganska liten och gemytlig. Det var från början små klasser men när skolan flyttade till större lokaler blev det något slags storhetsvansinne. Det skulle expanderas med salar, expanderas med lärare, klasserna blev större,säger föräldern Gabriella Byström som har tagit bort sin son från Fria Intermiliaskolan och placerat honom i kommunal skola.

Friskolan Intermilia i Motala

– Vi har blivit så stora att det känns som vi gått omkring i för stora byxor. Nu börjar det landa och vi ser att det behövs två heltidsrektorer, säger Fria Intermilias rektor Riitta Paananen.

Lärare ska kämpa

För två veckor sen kulminerade konflikterna kring skolan på ett kaotisk föräldrarmöte. Rektorn försökte gjuta olja på vågorna efter Skolinspektionens kritik, men det verkar inte ha hjälpt. Vid den tiden ville ett 40-tal elever byta skola, den siffran är nu uppe i 106, med förskolan inräknad. 69 elever har redan omplacerats av Motala kommun.

– Förhoppningsvis ska skolan leva vidare. Vi ska kämpa och göra allt som behövs för att vi ska kunna fortsätta, säger läraren Yaha Alhaddad.

– När det här landar så kommer vi att ha mer elever än vi har nu, säger friskolans rektor Ritta Paananen.

– Vi får också mycket positivt. Folk tror på oss och våra tankar och idéer om skolan i elevernas vardag. Också när det gäller trygghet, säger läraren Peder Holmgren.

– Kritiken som vi får är ju till för att vi ska utvecklas. Vi ser den inte som en fällande dom. Vi tänker så här, bra då vet vi, då får vi putsa till det lite, säger rektor Riitta Paananen.

Styrelsen ansåg sig hotad

Många föräldrar har retat upp sig på att Riitta Paananen är tillbaka som rektor efter att hon sparkades av skolans styrelse. En styrelse som sedermera lämnade sitt uppdrag med motiveringen att man ansåg sig hotad. Den nya styrelsen återinsatte Riitta Paananen.

– Det finns inga hot. Det är lätt att säga att man är kränkt och hotad, men om det finns någon sanning i det, det vet ju vi, säger rektor Riitta Paananen.

Skadestånd

Dessutom fick skolan betala ett skadestånd på 45 000 kronor för att rektor Riitta Paananen ansågs ha kränkt en elev och det på ett förnedrande sätt, för fem år sedan.

– Det var absolut inte menat som en kränkning. Jag visade hur han hade gjort handgripligen när han skrikit och bankat i bänkarna, säger Paananen själv.

”Får göra något annat”

Nu väljer något över 30 procent av föräldrarna att ta bort sina barn från Fria Intermilia, men rektorn menar ändå att det inte är så.

– Nu visar det sig att det inte är en så stor andel, men det finns alltid en liten oppositionsgrupp. Men om det visar sig att 50-60 procent av föräldrarna tycker att jag driver skolan dåligt, då får jag hitta på något annat att göra, säger rektor Riitta Paananen vid Fria Intermiliaskolan i Motala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet