Foto: Emil Langvad TT

Fler djurskyddskontroller i Östergötland

Publicerad

Under 2018 ökade länsstyrelsen Östergötland antalet djurskyddskontroller i länet.

I landet som helhet genomförde länsstyrelserna 10 386 kontroller under 2018, det är färre än 2017 då 10 828 djurskyddskontroller genomfördes. Det visar Jordbruksverkets sammanställning. Men i Östergötland däremot har antalet totala kontroller ökat något, från 371 kontroller 2017 till 393 kontroller under 2018.

– Vi jobbar hela tiden med effektiviseringar och hur vi använder våra resurser på bästa sätt, säger Eva-Lotta Mickelson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen Östergörland.

Antalet rutinkontroller har ökat

Antalet normalkontroller i Östergötland, det vill säga planerade rutinkontroller har samma period ökat från 174 kontroller till 219 kontroller.

– Övertagandet av polisens uppgifter med att verkställa omhändertaganden av djur var en omfattande förändring men som har fungerat mycket bra tack vare att vi kunde anställa de två personer som hade jobbat med arbetsuppgifterna tidigare hos polisen, säger Eva-Lotta Mickelson.

Bit kvar för att nå nationella mål

Fortfarande har man dock en bit kvar för att nå de nationella målen.

– Vi ska ligga på 280 besök lite drygt för att komma upp i tio procent som de nationella målet kräver, säger Eva-Lotta Mickelson.

Känns det möjligt att nå?

– Det har känts omöjligt att nå tidigare, men vi har en förhoppning om att klara det i år, genom att vi sakta börjar närma oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer