Fler dör i bränder i Östergötland – äldre och funktionsnedsatta överrepresenterade

Publicerad

De flesta som dör i bränder är personer som på något sätt är särskilt utsatta. Hos Räddningstjänsten Östra Götaland finns en speciell resurs som utbildar personal i hemtjänst och socialtjänst i att tidigt upptäcka risker.

Antalet bränder i byggnader förra året låg i princip stilla, men antalet omkomna har stigit. 2021 dog sex personer i bränder i Östergötland, jämfört med fyra år 2020 och två personer år 2019. Siffrorna kan tyckas låga och svåra att dra några slutsatser av, men nationellt pekar statistiken åt samma håll. Idag dör runt 100 personer per år i bränder i Sverige. Målet är att den siffran år 2030 ska ha kommit ner till 60.

– Majoriteten av de som omkommer är äldre eller har någon form av funktionsnedsättning, berättar Jenny Dahl, som arbetar på Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG.

Svårt att ta eget ansvar för brandsäkerheten

De som omkommer i bränder är ofta personer som räddningstjänsten klassificerar som särskilt riskutsatta. Enkelt förklarat är det personer som av olika anledningar inte själva kan ta sig ut i händelse av brand. Det kan handla om allt från äldre och rörelsehindrade till människor med alkoholproblem.

Ofta har personerna i de här riskgrupperna också svårt att själva ta ansvar för brandsäkerheten i hemmet. I och med att äldre bor hemma i allt högre utsträckning har de problemen ökat.

Utbildar i brandsäkerhet

RTÖG har sedan ett år tillbaka en speciell person som arbetar med utbildning kring brandsäkerhet för just de här grupperna. Utbildningen riktar sig till yrkesgrupper som kommer i kontakt med riskgrupperna, som exempelvis hemtjänst och socialtjänst.

Utbildningen syftar till att upptäcka risker i hemmet. Finns det brandvarnare och brandsläckare? Om någon är rökare kan det också utgöra en risk. Var tredje person som dör i bränder i Sverige är rökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.