Foto: Christian S Zetterdahl

Fler elbilar – men inga eluttag

Uppdaterad
Publicerad

17 000 elbilar rullar på vägarna – men var ska man ladda dem?
I dag finns bara fyra laddstationer för allmänheten – i hela Linköping.
Nu storsatsar Tekniska verken, med hjälp av statligt stöd.

Prognoserna för elbilsförsäljningen pekar fortsatt uppåt och nu finns ett statligt stöd, i projektet Klimatklivet, som bland annat ska gå till att utöka antalet laddstationer.

Intresset är stort, enligt länsstyrelsen i Östergötland. Regeringen har avsatt närmare två miljarder för att minska koldioxidutsläppen till 2020 och stödet kan användas till olika klimatsatsningar. Men det mesta går, enligt länsstyrelsen, till att underlätta för elbilarna.

– Av de 41 ansökningarna den här perioden är flertalet kopplade till laddstationer, säger Anders Bertholdsson som är miljö- och energistrateg på Länsstyrelsen i Östergötland.

Över 100 laddstolpar

Tekniska verken i Linköping har fått sex miljoner kronor för en satsning på laddstolpar.

– Vi kommer satsa på att sätta mellan 120 – 130 laddstolpar i vår region under de närmsta  åren säger Mikael Blom från marknadsavdelningen på Tekniska verken.

Kommunallagen sätter i vanliga fall stopp för kommunägda bolag att bedriva verksamhet utanför kommunens egna gränser. Men elmarknaden är ett undantag.

– Elbilsladdning är inget som bara fungerar lokalt, utan är en rikstäckande lösning som måste finnas. Även om man kommer utanför Linköping måste man kunna ladda sin elbil, säger Mikael Blom.

”En start på något större”

Men det är inte bara jättar som det kommunägda energibolaget Tekniska verken som satsar på fler laddsstationer. Även lilla bostadsrättsföreningen Gasellen i stadsdelen Skäggetorp har beviljats stöd. Och här tänker man nu bygga två laddstolpar för sina medlemmar.

– Vi ser det som en liten start på något som vi inte riktigt vet hur stort det kommer bli. Men vi vill gärna vara med från början, och känner att det är positivt för en hållbar utveckling, säger Eva Kindstrand, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Gasellen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elbil

Mer i ämnet