– Vi försöker förmedla en bild av industrin som är mer rättvis – det tror vi gör att fler kvinnor vill jobba hos oss, säger Susanne Eriksson, mångfaldsansvarig på Billerud Korsnäs i Skärblacka.

Pappersbruk vill se fler kvinnliga sommarjobbare

Publicerad

Idag jobbar drygt 700 personer på pappersbruket Billerud Korsnäs i Skärblacka, men bara 140 av dem är kvinnor. Siffran har gjort att man till sommaren satsar på att få in fler kvinnor till bruket.

En av kvinnorna som redan jobbar på pappersbruket är Louise Balla. Hon har jobbat som automationstekniker sedan i somras i ett arbetslag där hon är ensam tjej.

– För mig personligen så gör inte det inte mig så mycket, jag tycker det är jättehärliga kollegor, men det är klart, mångfald gör det roligare, säger Louise Balla.

Louise Balla, automationstekniker vid Billerud Korsnäs i Skärblacka Foto: SVT

Louise Balla jobbar till exempel med felsökning om någonting har gått fel i processen.

– Man får verkligen utvecklas, det är jättemånga nya saker som händer, det är ny teknik och man har väldigt hjälpsamma kollegor, säger  Louise Balla.

Fler kvinnor söker sommarjobben

Förra sommaren var 37 procent av de som sökte sommarjobb på pappersbruket kvinnor. I år har siffran hittills ökat till 47 procent.

– Det är enklare att få en högre andel kvinnor till sommarjobben än vad det är till andra tjänster, säger Susanne Eriksson, mångfaldsansvarig på personalavdelningen i Skärblacka.

Vill ge en rättvis bild av industrin

Att bilden av industrin kan förknippas med tungt jobb och att det är smutsigt tror Susanne Eriksson kan vara en av anledningarna till att färre antal kvinnor än män arbetar på bruket.

– När vi är ute och pratar på arbetsmarknadsdagar och när vi har varit ute och träffat ungdomar som går på grundskolor har vi försökt förmedla en bild av industrin som är mer rättvis – det tror vi gör att fler kvinnor blir mer lockade av att jobba hos oss, säger Susanne Eriksson, mångfaldsansvarig på personalavdelningen i Skärblacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer