”Många gånger har man på sig mopedhjälmen, men man har inte spänt fast den”, säger Marie Nordén generalsekreterare vid NTF Foto: SVT

Gotland går mot trenden – där använder alla mopedister hjälm

Publicerad

Andelen personer som använder mopedhjälm i landet sjunker, visar NTF:s nationella cykelhjälm- och mopedhjälmsmätning. Men på Gotland är det annorlunda, där använder 100 procent hjälm när de kör moped.

I landet som helhet minskade användning av mopedhjälm från 97 till 96 procent, vilket är den lägsta nivå som uppmätts sedan 2013.

– Det är en oroande kombination när antalet fordon ökar samtidigt som användningen av skyddsutrustning minskar. Speciellt nu när vi ser en rad olika typer av eldrivna fordon introduceras, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Östgötar dåliga på att använda cykelhjälm

I Östergötland använder 96 procent hjälm och på Gotland 100 procent. Dock är östgötarna dåliga på att använda cykelhjälm, visar undersökningen endast 33 procent av östgötarna använder cykelhjälm.

– Tyvärr ser vi inte den bland mopedister så positiva utvecklingen bland cyklister, där är 33% genomsnittet för Östergötland, men dalar ända ner till 18% som sämsta kommun, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF Östergötland, i ett pressmeddelande.

Om NTF:s mätning

Visa

Årligen mäts cykelhjälm och mopedhjälmsanvändningen i landet. Under maj månad genomfördes cirka 120 000 observationer fördelade över samtliga län.

Förra året omkom sju mopedister och cirka 230 skadades allvarligt. Hälften av de som omkomer på moped saknar eller tappar sin hjälm vid olyckstillfället.

Källa: NTF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer