Foto: SVT

Fler nyanlända ska få förberedande körkortsundervisning

Publicerad

Lyckat projekt i Valdemarsvik kommun ger nu möjlighet för flera nyanlända och andra invånare som står långt från arbetsmarknaden att ta del av förberedande körkortsundervisning.

2016 startade Valdemarsviks kommun ett projekt som syftade till att erbjuda körkortsundervisning till nyanlända.

– Målet är att öka förutsättningarna för att deltagarna, efter att ha deltagit i den förberedande körkortsutbildningen, ska anmäla sig till en trafikskola och klara av att ta körkort, säger Djamal Hamaili, samordnare för integrationsenheten i Valdemarsvik kommun.

Ökar möjlighet för arbete

Vidare säger han i ett pressmeddelande från kommunen, att körkort ökar möjligheten att få arbete och ökar även möjligheten att bosätta sig på landsbygden.

Genom ett bidrag på 1 750 000 kronor från Länsstyrelsen Östergötland möjliggörs metoden i åtta kommuner. Ydre, Linköping, Söderköping, Ödeshög, Motala, Finspång och Norrköping ingår i satsningen där Valdemarsvik är projektägare och leder projektet. Utöver kommunerna ingår Arbetsförmedlingen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Samarbete kommer även att ske med utförande trafikskolor, som utses efter upphandling. Satsningen kommer att pågå mellan den 15 oktober 2018 till och med den 15 januari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.