Fler östgötar har snabbt bredband

Publicerad

I oktober i fjol hade 78,7 procent av hushållen i Östergötland tillgång till bredband på 100 Mbit/s. En ökning med 4,1 procent. Rikssnittet är 78,5 procent. Detta enligt Post- och telestyrelsen som gjort kartläggningen.

Regeringens mål är dock att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha snabbt bredband 2020 och dit är det en bit kvar.

– Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och medborgare. I februari i år antog därför Region Östergötland en regional bredbandsstrategi vilken säger att hela Östergötland ska ha tillgång till snabbt bredband samt att mobilnäten ska ha en god täckning och kapacitet, säger Göran Gunnarsson (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, i ett pressmeddelande.

Flest hushåll har snabb uppkoppling i Linköping med 87,7 procent. Snabbast tillväxt sker i Boxholm med 21,1 procent och i Vadstena med 20,2 procent.

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Mätningen är gjord i oktober 2017.

Om regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden:

År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.