”Varför är man förvånad över att smittan har spridit sig på äldreboenden?” undrar Therese Waller som är sektionsordförande för Kommunal sektion syd i Östergötland. ”Vi har haft neddragningar under så många år. Vi har dåliga scheman och brist på utbildad personal. Självklart var vi inte redo för en pandemi.” Foto: Tina Enström

”Vår största utmaning var skyddsutrustning”

Uppdaterad
Publicerad

I år har betydligt fler personer som bor på äldreboenden avlidit jämfört med genomsnittet de tre senaste åren. Det visar SVT Nyheters undersökning. – Varför är man förvånad? Man har ju sparat på äldreomsorgen i åratal. Det är klart att det inte fanns någon beredskap för det här, säger Therese Waller som är sektionsordförande för Kommunal sektion syd i Östergötland.

Hur många har egentligen dött på landets äldreboenden under coronapandemin? Det har kommit alarmerande uppgifter från äldreboenden samtidigt som andra har tonat ner oron genom att påpeka att även vanliga influensasäsonger drabbar många äldre.

SVT Nyheter har försökt ta reda på hur det faktiskt ligger till. Genom att ta fram adresserna för landets alla äldreboenden och ta hjälp av söktjänsten Ratsit har vi fått fram hur många personer som har avlidit på varje äldreboende under en tioveckorsperiod i mars, april och maj.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Ökning med 40 procent

Om man jämför med samma perioder de tre senaste åren så ser man att dödligheten har ökat med 30 procent i riket som helhet. I Östergötland är ökningen 40 procent.

– Jag är förvånad över att man är förvånad. Alla som har någon insyn i äldreomsorgen förstod ju att det skulle bli så här, säger Therese Waller, som är ordförande för Kommunals sektion syd i Östergötland.

Vilka var smittade?

Sjuksköterskan Anette Uckner som jobbar på Demenscentrum i Linköping fick tillsammans med sina kollegor åka ut på olika äldreboenden för att stötta under pandemin. Hon upplevde snart att rutinerna skiljde sig åt mellan olika boenden.

– På en del boenden hade de skrivit upp på en tavla så att man snabbt kunde se vilka av de boende som var smittade av covid-19, vilka som var misstänkta för covid-19 och vilka som var friskförklarade. Men på flera boenden upplevde jag att det var oklart, säger hon.

Som ansvarig sjuksköterska var det hennes uppgift att svara på frågor från orolig omsorgspersonal: Vilken skyddsutrustning ska vi ha? Till vilka patienter törs jag gå in utan skyddsutrustning?

”Personalen måste ju få veta”

– Allt ska gå rätt snabbt och personalen måste ju veta. Allt står ju i journalerna, men för mig gällde det ju att kunna ge svar snabbt, säger Anette Uckner som även är representant för Vårdförbundet i Linköping.

Hon lyfte frågan till kommunledningen och upplevde att hon fick bra respons.

– Vi har haft en jättebra krisledning, men det tar ju tid att få allt på plats. I början är min uppfattning att det var kaos, säger Therese Wallner på Kommunal.

Varför spreds smittan på äldreboenden i Linköping? Se mer i videon här ovanför.

– Våra största utmaningar var skyddsutrustning, bemanning och information, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun.

SVT:s undersökning

Med hjälp av data från söktjänsten Ratsit har SVT Nyheter kartlagt överdödligheten under några av de mest intensiva coronaveckorna (vecka 10-19) genom att jämföra med ett genomsnitt för motsvarande period under åren 2017, 2018 och 2019.

SVT:s granskning visar en överdödlighet på närmare 30 procent för äldreboenden i hela landet. Statistiken säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, utan endast det totala antalet som avlidit.

När SVT går igenom Socialstyrelsens egen statistik ser vi en överdödlighet på 40 procent under samma period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet