• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fler unga hamnar i fas 3

Publicerad

Både politiker och forskare har jämfört fas 3 – sysselsättningsfasen – med förtidspension. Ändå hamnar allt fler ungdomar där. Och på vägen dit får många inte de insatser som det var tänkt – utan bara ännu en jobbcoach som ska lära dem skriva jobbansökningar.

Arbetsförmedlare varnar ungdomar för att hamna i fas 3, som numera heter sysselsättningsfasen. För i sysselsättningsfasen får man inte så mycket stöd från Arbetsförmedlingen. Där ska man främst sysselsättas.

En tidigare arbetsmarknadsminister beskrev sysselsättningsfasen som ett alternativ till förtidspension.

– Istället för att erbjudas förtidspension, eller passivitet, att vara hemma, så erbjuds man då sysselsättning, sa Hillevi Engström, fd arbetsmarknadsminister, i SVT Forum 2011.

Även professor Anders Forslund vid forskningsinstitutet IFAU ser sysselsättningsfasen som ett alternativ till förtidspension.

– Den är inte konstruerad som något som ska leda till arbete. Tanken är inte att man ska komma närmare arbetsmarknaden i fas 3. Utan det skulle man ha gjort redan i fas 1 och 2, säger Anders Forslund.

Ändå hamnar många ungdomar i sysselsättningsfasen. Antalet ungdomar mellan 18 och 24 år i fas 3 har mer än fördubblats på två år.
I januari 2012 var det 252 ungdomar i sysselsättningsfasen.
I januari i år var det 622.

”Ett samhällsmisslyckande”

Det handlar alltså om ungdomar mellan 18 och 24 år.

– En människa som inte har fyllt 26 år i sysselsättningsfasen. Nej, jag tycker att det är ett samhällsmisslyckande från alla parter, säger Peter Magnell.

Han jobbar som arbetsförmedlare i Norrköping och ska stötta ungdomar som är på väg in i fas 3. Han har bara tio arbetssökande för att han ska kunna ge mycket stöd och hjälp.
Men på vägen dit har ungdomarna mött arbetsförmedlare som kan ha flera hundra arbetssökande att hjälpa. Och då hinner de inte med, enligt Peter Magnell.

– Tricket är väl att hitta de här personerna som behöver det här stödet tidigt. Men det hinner man inte när det är så många arbetssökande på varje arbetsförmedlare. säger han.

Enligt lagen ska man få praktik och arbetsträning innan man hamnar i fas 3. I det som kallas fas 1 och fas 2.
Men så ser det inte ut.

Får lära sig att söka jobb

Så vad gör då de arbetssökande i Fas 1 och Fas 2?
När SVT bad Arbetsförmedlingen ta fram de uppgifterna visade det sig att den allra vanligaste aktiviteten var ”jobbsökaraktivitet med coachning”. En studie från forskningsinstitutet IFAU gav samma bild.

Det innebär, enligt avtalet, att de arbetssökande får lära sig att söka jobb, till exempel ”skriva CV och andra ansökningshandlingar”. Den här coachningen kan ske i grupp, och även ”per e-post och telefon”.

– Jobbcoachning är säkert bra, men frågan är om man inte redan har hunnit få det ett par gånger på vägen. Och frågan är om det är precis det man behöver, säger professor Anders Forslund vid forskningsinstitutet IFAU.

”Vill inte höra samma sak varje dag”

Mohamed, som är i fas 2, tycker att det blir tjatigt.

– Man har ju gått till jobbcoach, man har ju hört det förut. Man vill inte höra samma sak varje dag.

Flera arbetsförmedlare berättar för SVT att arbetssökande till och med skickas till de här jobbsökarkurserna upprepade gånger eftersom man måste vara i aktivitet och eftersom det inte finns så många alternativ.

– Ja, det är ju inte meningen att man ska göra det flera gånger. Och jobbcoach har man ju tidigare erbjudit dem som är nyarbetslösa, säger Karin Leth som är produktionsdirektör på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Vad har ni gjort för fel eftersom ungdomar hamnar i Fas 3?

– Jag vet inte om vi har gjort något fel, men vi skulle säkert ha erbjudit fler insatser på vägen dit, säger Karin Leth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet