Foto: SVT

Fler utländska turister övernattade på Gotland

Publicerad

Antalet gästnätter på Gotland har ökat, när det gäller utländska besökare. Totalt har dock övernattningarna minskat på ön. I Östergötland visar båda måtten på minussiffror.

Det är Tillväxtverket som har sammanställt statistik för perioden juni-augusti i år. Det man tagit med i statistiken är antalet övernattningar på hotell, i stugbyar, på vandrarhem och campingplatser och uthyrning av privata stugor som sker på ett kommersiellt vis.

På Gotland har antalet gästnätter med utländska besökare i år ökat med ungefär 10.000 nätter till 90.491. Det är en ökning med 12,7 procent jämfört med samma tid 2016. I Östergötland visar motsvarande siffror istället en minskning med 6,8 procent.

Sjunkande siffror totalt

Tittar man på det totala antalet gästnätter, oberoende var gästerna kommer ifrån, så är det minussiffror för båda länen. Gotland har minskat med 2,6 procent och Östergötland med 10,3 procent.

Vad minussiffrorna beror på, för just Gotland och Östergötland, har Tillväxtverket inte utrett. Totalt i landet har antalet övernattningar denna sommar minskat med 1,4 procent.

Fler från USA

Besökare från USA har kraftigt ökat antalet nätter som de sover i Sverige. Tyska turister sover också över mer än motsvarande period förra året medan norrmännen har ett minskat antal gästnätter.

Västmanland och Kronoberg är län där antalet gästnätter har ökat mest. Sämst har utvecklingen varit i Östergötland och Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer