Arkivbild. Foto: Terje Håheim/TT

Ny kull med vargvalpar födda i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har tydliga tecken på att vargparet i Långbogenreviret fått en ny kull valpar även i år.

– Vi har vittnesuppgifter om att man har sett tre vargvalpar, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Detta är dock inte bekräftat av länsstyrelsens besiktningsperson.

Varg i Östergötland

Död vargvalp hittad

På onsdagen lämnades en cirka fyra veckor gammal död unge in till länsstyrelsen, som nu skickats vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt för utförligare analys.

Det ska enligt länsstyrelsen inte vara känt var vargvalpen hittades, men det är troligt att det är i Långbogenreviret – som ligger mellan Borensberg och Finspång – eller i dess närhet.

Oklart antal vargar i reviret

Vargparet etablerade sig i Östergötland vintern 2017/2018, vilket är första gången i modern tid. Under 2019 kunde länsstyrelsen konstatera att paret hade fått sju valpar.

Hur många vargar som nu finns i reviret är oklart, eftersom de nu vuxna valparna kan ha vandrat iväg. En av de valparna har exempelvis siktats nere i Skåne.

Länstyrelsen fattade den 12 juni beslut om skyddsjakt efter en av vargarna inom reviret efter att det varit två angrepp på nötdjur under kort tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet