Många bränder i Östergötland. Natten till lördag kallades Räddningstjänsten till en brinnande ladugård i Fornåsa, Motala. Foto: Jeppe Gustafsson

Många bränder i Östergötland under lördagen

Publicerad

En självantänd flishög. En skogsbrand. En brinnande bastu. Räddningstjänsten i Östergötland hade många utryckningar under lördagsdygnet. Räddningsbefälet Daniel Agerhult råder till försiktighet – trots det hävda eldningsförbudet.

Nu är det tillåtet att elda igen. Men det är fortfarande torrt, varnar Daniel Agerhult som under lördagen var inre befäl vid Räddningstjänsten i Östergötland.

Ha vatten i beredskap

– Om man ska elda är det viktigt att ha telefon och vatten i beredskap, säger han.

Under lördagsdygnet tvingades Räddningstjänsten i Östergötland släcka många bränder – alla med relativt lycklig utgång. Man lyckades snabbt få kontroll på bränderna och inga människor skadades.

Här är några av lördagsdygnets bränder:

Ladugård i Motala

Natten till lördag brann det i en ladugård vid Fornåsa i Motala. Spannmål förstördes, men det fanns inga djur i ladugården. Och räddningstjänsten lyckades rädda merparten av byggnaden.

När räddningstjänsten kom till ladugården var byggnaden på väg att bli övertänd. Foto: Jeppe Gustafsson

Flishög i Norrköping

Tidigt i lördags morse självantände en stor flishög vid Econova på Östra Braviksvägen i Norrköping. Det var mycket rök som spred sig i området, men branden var snabbt under kontroll.

Gräsbrand i Mjölby

På lördagsförmiddagen startade en gräsbrand på en banvall i Mjölby på grund av gnistor från ett tåg som passerade. Men branden var snabbt släckt.

Skogsbrand i Norrköping

Under lördagseftermiddagen eldade några personer i en tunna vid Fisklösenvägen i Graversfors, norr om Norrköping. Troligtvis ledde gnistor till att elden spred sig. Det fanns ett hus i närheten, men räddningstjänsten lyckades snabbt få branden under kontroll.

Bastubrand i Motala

Vid halv fem-tiden på lördagen började det brinna i taket på en bastu på Degerön i Motala. Det var risk för att elden skulle sprida sig till hus i närheten, men räddningstjänsten fick relativt snabbt branden under kontroll.

Anmäl eldning i förväg

Daniel Agerhult har ytterligare ett råd till dig som tänker elda:

– Ring gärna till oss och anmäl det innan. Eftersom det har varit eldningsförbud så länge ringer folk och larmar till oss så fort de ser rök. Och vi tar det säkra före det osäkra och åker ut. Under våren hade vi flera sådana utryckningar när folk eldade kontrollerat. Vi tror att det kan bli så nu också.

Två anlagda bränder

Förutom de bränder som har orsakats av slarv eller olyckliga omständigheter har räddningstjänsten även åkt ut på två bränder som misstänks vara anlagda: En bil brann i Norrköping och ett soprum och en bil brann i Åtvidaberg under natten till lördag.

Villabrand på norra Gotland

Även på Gotland har det varit flera larm till Räddningstjänsten. En villa i Lokrume Grausne började brinna på lördagseftermiddagen. När räddningstjänsten kom dit var de 120 kvadratmetrarna rökfyllda och ett sovrum helt utbränt, men efter knappt två timmar var elden släckt och inga människor uppges ha skadats.

Gräsbrand i Hemse på Gotland

Vid lunchtid på lördagen släckte räddningstjänsten en gräsbrand i ett dike i Hemse på Gotland. Elden täckte ungefär tio meter och var snabbt släckt. Det är oklart varför branden uppstod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer