• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera bränder i Vrinneviskogen i Norrköping Foto: Kenny NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera bränder i Vrinneviskogen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14.30-tiden larmades räddningstjänsten om att ungefär 13-14 hektar stod i lågor i Vrinneviskogen i södra Norrköping. Vid 19-tiden på kvällen bedömdes insatsen som klar.

Räddningstjänsten Östra Götaland uppger på sin hemsida att det är svårt att beräkna hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta, men det kommer ”ta en bra stund”.

Elden spred sig också snabbt. De första uppgifterna talade om 15 000 kvadratmeter.

– Vi har elva brandmän och sex enheter på plats. Vi har inte behövt sända styrkor från andra kommuner än, men vi har begärt in flygunderstöd eftersom terrängen är oländig, säger Morgan Wass, inre befäl hos RTÖG.

Helikoptrar på plats

Det brann ungefär mitt i naturområdet Vrinnevi. Strax söder om en kraftledningsgata.

– Det ska inte vara någon fara för den. Och enligt räddningsledaren på plats finns det förhoppningar om att få kontroll på elden.

Morgan Wass säger vidare att det inte blåser så mycket, men att det är relativt torrt i backen. I nuläget är det ingen fara för bebyggda områden.

RTÖG meddelar också att de tidigare släckt en mindre brand cirka 700 meter norr om den ovan nämnda. 

Uppdatering klockan 15.40: RTÖG uppger att branden är cirka 13-14 hektar stor och att helikopter ska anlända 16.30. Från området rapporteras att räddningstjänsten fått kontroll på spridningen.

Uppdatering 16.07: Polisen meddelar att man utreder ärendet som mordbrand och motiverar brottsrubriceringen med att det handlar om omfattande förstörelse.

Uppdatering 16.20: RTÖG arbetar med att släcka branden med cirka 15 brandmän. Under kvällen kan en del rök från branden driva in mot närliggande områden.

Uppdatering 16.31: Två helikoptrar är på plats i skogen och ska strax påbörja släckningsarbetet.

Uppdatering 17.01: Räddningstjänsten meddelar att helikoptrarna släpper vatten för fullt och att man snart kommer avveckla några av enhetarna som är på plats, eftersom man bedömer att läget är under kontroll. Skogsägare kommer ha egen personal på plats under natten.

Uppdatering 19.08: Räddningstjänsten avslutar den akuta insatsen. Skogsägare tar över och inleder eftersläckning. Branden kommer att kräva bevakning under flera dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet