Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Flera fall av fågelinfluensan i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt har nu hittat den fruktade och smittsamma högpatogena fågelinfluensan av typen H5N8 hos vilda fåglar. En vitkindad gås som skickats in från Gotland är positiv i en första analys och fortsatt utredning pågår nu. Ytterligare en vitkindad gås och en pilgrimsfalk som påträffades i Lund har testats positivt.

Den 17 november konstaterades fågelinfluensa i en kalkonbesättning i Skåne. Nu har alltså även de första fallen konstaterats hos vilda fåglar i Sverige. 

Det finns olika influensavirus, både högpatogena som orsakar allvarlig sjukdom och lågpatogena som ger mildare eller inga symtom, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

För att hålla koll på situationen och för att kunna förvarna djurägare som har fjäderfän om ökade risker för fågelinfluensa genomförs sjukdomsövervakning hos vilda fåglar i alla länder i Europa.

– Tack vare att allmänheten rapporterar och skickar in döda fåglar för undersökning skaffar vi oss kunskap om smittläget för fågelinfluensa. Även om vi nu har hittat fall är det viktigt att fortsatt följa utvecklingen och vi är tacksamma för fortsatta rapporter, säger tf. bitr. statsepizootolog Maria Nöremark på SVA.

Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer att smittan troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden, särskilt längs  flyttfågelrutter på östkusten och södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer