Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Flest niondeklassare med gymnasiebehörighet i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolan är i princip oförändrad, enligt färsk statistik från Skolverket. Bäst i klassen i Östergötland är Vadstena där 93,5 procent av niorna klarade behörighet till gymnasiet läsåret 2018/2019. Sämst är resultatet i Mjölby med 76 procent.

På Gotland gick 85,1 procent av ut nian med gymnasiebehörighet. Rikssiffrorna ligger på 84,3 procent.

Skillnaden i behörighet varierar dock mycket mellan olika elevgrupper. Behörigheten bland elever med högutbildade föräldrar är 17,1 procentenheter högre än bland elever vars föräldrar har kortare utbildning. Samtidigt minskar skillnaderna mellan pojkar och flickor, enligt ett pressmeddelande från Skolverket.

Vadstena

”Ödesfrågor”

– Resultaten bekräftar vår bild av vad som behöver göras i svensk skola. Bristen på lärare, skolsegregationen och styrningen på lokal nivå är ödesfrågor som måste hanteras för att ännu fler elever ska lyckas i skolan, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i pressmeddelandet.

Elever födda i Sverige är i större utsträckning behöriga jämfört med elever födda utomlands. Störst skillnad är det om eleverna har kommit till Sverige innan ordinarie skolstart jämfört med elever som kommit under skoltiden.

Via Skolverkets sajt går det att till exempel hitta siffror för enskilda skolor.

Behörighet till gymnasiet

Procent av niondeklassarna i Östergötland

Vadstena 93,5

Söderköping 90,1

Motala 87,1

Boxholm 87,0

Finspång 85,1

Kinda 83,8

Linköping 83,4

Ydre 83,3

Åtvidaberg 83,3

Valdemarsvik 81,4

Norrköping 80,8

Ödeshög 80,8

Mjölby 76,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet