Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Flest överlever hjärtstopp i Östergötland

Publicerad

Östergötland har flest antal överlevande patienter efter hjärtstopp utanför sjukhus. Detta för tredje året i rad, enligt Svenska hjärt- och lungräddningsregistrets senaste årsrapport.

I länet är svarstiden från larm till att ambulansen är framme i snitt 9 minuter, jämfört med 10,2 i landet som helhet. Idag fungerar det så att om räddningstjänsten kommer före ambulansen till ett hjärtstoppslarm så startar de förstnämnda behandlingen.

– Det är roligt att vi ligger i topp i år igen. Vi ser resultatet av ett systematiskt arbete med att följa upp alla larm. Ett nära samarbete med räddningstjänsten har också bidragit till att överlevnaden i hjärtstopp utanför sjukhus har ökat, säger Linda Frid Jaensson som är verksamhetsutvecklare vid enheten för prehospital vård hos Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av de personer som dör av hjärtstopp gör det innan de nått fram till sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.