Arkivbild. Personen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: TT

Flicka räddades från tvångsgifte – riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

En socialsekreterare i Östergötland har larmat justitie- och socialdepartementet om de svårigheter man har med att skydda flickor som lever i familjer med hederskultur.

Socialsekreteraren beskriver i ett mejl till departementen om hur en flicka född i Sverige förts till sina föräldrars hemland för att giftas bort. Flickan var där hela tiden övervakad och hölls kvar mot sin vilja. Hon ska också ha utsatts för våld och ett våldtäktsförsök.

Enligt socialsekreteraren var det en anhörig till flickan som tog hem henne till Sverige igen. Där fattade de sociala myndigheterna direkt beslut om att hon skulle omhändertas enligt LVU, skriver socialsekreteraren i mejlet till departementen.

Upphävde hennes medborgarskap

Vidare skriver socialsekreteraren att det i efterhand ska ha upptäckts att flickans pappa upphävt hennes svenska medborgarskap. Socialsekreteraren menar att det finns en risk att föräldrar sätter i system att upphäva medborgarskap. Flickan vårdas nu med stöd av LVU, uppger socialsekreteraren.

”Detta medför att hon riskerar utvisning och att hon inte kan ansöka på nytt om asyl eller om att återfå sitt medborgarskap då hon är under 18 år”, skriver socialsekreteraren.

Vill hitta en lösning

Nu försöker man i den berörda kommunen hitta en lösning på flickans situation genom att ansöka om en särskilt förordnad vårdnadshavare, men det är en process som kan ta tid.

Socialsekreteraren och hennes kollegor vill uppmärksamma departementen om problematiken och mejlet avslutas med: ”Vår oro är att dessa barn blir extra skyddslösa utifrån att det är så enkelt att säga upp en minderårig persons medborgarskap i syfte att skada.”

Migrationsverket skriver i ett mail till SVT Nyheter Öst att de har svårt att kommentera enskilda fall.

”Av de uppgifter som framgår i artikeln har vi inte möjlighet att se vilket ärende det handlar om. Men generellt har alla rätt att söka skydd i Sverige och den som gör sitt skyddsbehov sannolikt får uppehållstillstånd i Sverige”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.