Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flög drönare nära Malmens flygfält

Publicerad

En privatperson flög en drönare nära Malmen i Linköping inom flygplatsens kontrollzon. Drönaren togs om hand av polisen.

Det var under måndagen som en drönare upptäcktes i närheten av Malmens flygplats i Linköping, som Corren.se var först med att berätta.

– Det var en privatperson som flög drönaren inom flygplatsens kontrollzon, berättar Lasse Jansson, informationschef för Helikopterflottiljen för SVT.

En kamera ska ha funnits på drönaren, men huruvida bilder tagits av flygplatsen är ännu inte klarlagt. Flygplatsen räknas som skyddsobjekt och får inte fotograferas.

Fem kilometer runt flygplatsen får man inte flyga drönare eftersom det kan äventyra säkerheten för de flygplan och helikoptrar som använder flygplatsen. Vid speciella tillfällern kan man få tillstånd att flyga inom femkilometersområdet, men då endast på tio mters höjd. Den aktuella drönaren ska ha flugit på cirka 100 meters höjd.

Polisen tog hand om drönaren och utreder nu händelsen.

Liknande incidenter är inte helt ovanliga utan sker ett par gånger per år, berättar Lasse Jansson vid Helikopterflottiljen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer