• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Visby flygplats. Arkivbild. Foto: Peter Phillips/Swedavia

Flyget till Visby tappar – men mindre än i riket

Publicerad

Antalet resenärer på det svenska inrikesflyget har i år minskat med 8 procent – men för Visby flygplats är fallet inte lika hårt.

Under perioden januari-september reste totalt 343 281 passagerare (ankommande+avresande) till och från Visby flygplats med en inrikeslinje.
Det är en minskning med 5 procent jämfört med motsvarande period förra året, enligt Swedavia som äger flygplatsen.

Destination Gotland å andra sidan kan notera en ökning av passagerare i år. Under januari-september kan man räkna in 1 552 004 passagerare med färjorna till och från ön.
Det är 3,7 procent fler än 2018 då man hade 1 496 423 passagerare under samma period.

– Det beror på att vi har ökat kapaciteten där vi såg att det fanns behov och förlängt turistsäsongen i samarbete med näringen genom att marknadsföra reseanledningar utanför högsäsong, säger Adam Jacobsson försäljnings- och marknadschef vid Destiniation Gotland.

”Ser ett behov av att resa och att resa effektivt”

Enligt Gunnar Jonasson, som är flygplatschef vid Svedavia Visby Airport, beror det mindre tappet för Visby flygplats på behovet av tillgänglighet i och med att Gotland är en ö. 

– Vi har haft en kraftig uppgång de senaste åren, men ser trots det ett begränsat tapp på fem procent ackumelerat. Eftersom Gotland är en ö ser vi ett behov av att resa och att resa effektivt. Det gäller både i tjänsten och privat och både för gotlänningar och besökare. Vi ser även att Gotland blivit ännu mer attraktivt att besöka, säger han.

Samtidigt skulle det enligt honom vara allvarligt om minskningen fortsatte.

– För att flyget ska kunna utvecklas och ställa om behöver flyget fortsättningsvis hålla sig stabilt. Och det skulle vara väldigt allvarligt för Gotlands tillgänglighet om minskningen håller i sig, men vi tror och hoppas att det stabiliserar sig. Vi står dessutom helt på kommersiell grund, säger Gunnar Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet