Arkivbild. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygmätningar på låg höjd i norra Östergötland

Uppdaterad
Publicerad
Från och med den här veckan till i slutet av juli så gör Sveriges geologiska undersökning (SGU) flygmätningar i trakterna kring Finspång och Kolmården.

Syftet är att kartlägga berggrunden och mätningarna görs med ett litet flygplan som flyger fram och tillbaka på 60 meters höjd med 200 meters linjeavstånd.

Flygningarna kommer göras vid lämpligt väder och främst mellan klockan 05.30-10 och 17-22.

– Vi är väderberoende och kommer flyga både på vardagar och helger. Det gör också att vi inte jobbar oss från ett väderstreck till ett annat i området som ska undersökas, utan vi flyger där vädret är bra eftersom vi går på så låg höjd, säger Henrik Johansson på SGU:s avdelning för Mineralresurser-Geofysik.

Det man registrerar vid flyggeofysiska mätningar är jordens magnetfält, naturligt förekommande gammastrålning från mark och berggrund, samt markens elektriska ledningsförmåga.

Karta över SGU:s geofysiska flygmätningar i Södermanlands och Östergötlands län 2020. Foto: SGU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet