Foto: SVT

Flygmekaniker och lastbilsförare tävlade i Yrkes-SM

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen och fredagen hölls Yrkes-SM i Linköping där bästa flygmekaniker och lastbilsförare skulle koras. På grund av pandemin blev Yrkes-SM i Helsingborg inställt i våras, där ett 50 tal yrken tävlar.

Därför blev det en mindre tävling i Linköping, där den vinnande flygmekanikern får delta i VM i Shanghai nästa år.

Tävlingen höll till på Anders Ljungstedts gymnasium och det var första gången som en skola håller i detta SM. På grund av pandemin hade tävlingen ingen publik.

De som deltog hade antingen gått ut ett yrkesgymnasium eller högskola och hunnit arbeta ett tag efter det. Främsta syftet med yrkes-SM är att få unga intresserade av yrkesutbildningar.

Linköping

– Det betyder väldigt mycket för oss att vi kan genomföra det här. Dels har de som tävlar i lastbil har kvalat in 2018 och 2019 för att få delta i Yrkes-SM, så det kändes bra att vi kunde genomföra en final för dem. När det gäller flygteknik är det viktigt att vi får fram finalisten som kommer ingå i yrkeslandslaget, säger Åsa Backman, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, förkortat TYA.

För att få tävla i VM iShanghai måste man vara under 25 år, därför är de flesta runt 23 år gamla. En av de tävlande i flygteknik är Emrik Gunnarssonfrån Mantorp.

– Jag blev nominerad av skolan och kände att jag lika gärna kunde hoppa på.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet