Se i klippet hur den flytande miljöstationen fungerar. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Flytande miljöstation ska lösa sopproblem i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det funnits begränsade möjligheter att sortera och återvinna sopor på öarna i den svenska skärgården. Men sedan ett år tillbaka provas nu en ny lösning på ön Harstena i Gryts skärgård – en flytande miljöstation.

– Jag är överraskad över hur bra det har fungerat, även sommartid när det har varit högt tryck på ön med hundratals besökare varje dag. Det känns skönt att äntligen få sortera soporna ordentligt, säger Ove Roth, ordförande i Harstena Samfällighet.

– De boende på öarna transporterar själva sina sopor till fastlandet med egen båt. Men under vintern är det inte tillåtet att ta med soporna på Östgötatrafikens båtar och soporna blir då kvar här på ön, vilket är ett stort problem, säger skärgårdsutvecklare Carl Hamilton.

Kusten och klimatet

Men har inte kommunen något ansvar när det gäller sophanteringen?

– Kommunens ansvar är baserat på den landbaserade sophämtningen, säger han.

Sju ton sopor – på en vecka

Det finns ett behov av att modernisera sophanteringssystemet och öka återvinningsgraden ute i skärgården. Genom den specialbyggda flytbryggan med nedsänkta avfallsbehållare, kan nu hanteringen av sopor underlättas på ett effektivt sätt.  

– Under en sommarvecka producerar ön ungefär sju ton sopor, och tidigare fick säckarna från soptunnorna bäras ner manuellt till båten. Nu kan varje avfallsbehållare lyftas över med en kran, så det är en enorm skillnad, säger Carl Hamilton.  

Harstena är ett populärt resmål och under sommarperioden kan cirka 900 personer besöka ön under en dag. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Pilotprojektet ska utvärderas  

Den flytande miljöstationen är ett pilotprojekt med en kostnad på drygt två miljoner kronor och finansieras av Leaderområdet Kustlandet, privata företag och kommunerna Söderköping, Västervik och Valdemarsvik. Efter sommaren ska en utvärdering göras och Carl Hamilton tror att det kan vara en framtida modell för sophanteringen i skärgården.  

– Det tror jag absolut! Den går ju att bygga ut och komplettera med exempelvis ett reningsverk eller rena saltvatten till dricksvatten. Det går att göra mycket om man utnyttjar den fullt ut, säger han.

 Se i klippet ovan hur den flytande miljöstationen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet