Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från invigningen och den nya banan i klippet. Foto: SAAB

Flytten av landningsbanan klar i Linköping

Publicerad

Start- och landningsbanan på Linköping/Saab Airport har flyttats 600 meter österut. Tanken är bland annat att ge mindre buller och mer plats att bygga på i staden.

Linköpings kommun planerar, som många andra städer för utbyggnad av staden. Då har flygplatsen hittills legat i vägen. Därför har hela start- och landningsbanan flyttats 600 meter österut. I och med flytten blir det inte bara mer utrymme för staden utan bullret når inte in över staden på samma sätt som idag.

Nu är bygget klart och på fredagsförmiddagen invigdes den “nya” banan.

När banan ändå flyttas passar man på att bygga så att den bättre stämmer överens med dagens regler, vilket ska göra det möjligt att ta emot större flygplan.

Riksväg 35 behövde dras om på grund av banflytten och har nu fått en ny sträckning.

Flygplatsen byggdes redan 1932 och 1950 fick den asfaltbana. Vid starten hette företaget vid flygplatsen inte Saab utan ASJA, Svenska järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet