Nu följer vi upp vår valcamping

Publicerad

I veckan som kommer rullar SVT Nyheter Öst ut på vägarna för att följa upp vår valcamping. Reportrarna Carl Bruno Tersmeden och Lovisa Gelin tänker tar reda på vad som hänt sedan vårt besök strax innan valet.

För ett halvår sedan drog SVT Nyheter Öst ut på campingturné. Vissa kanske minns vår fina husvagn från 50-talet. Under vår turné besökte vi orter i Östergötlands samtliga kommuner och Hemse på Gotland.

Vi pratade med ortsbor och belyste de viktigaste frågorna på orten.

Samma ämnen på flera orter

Det var ofta återkommande ämnen. Många efterlyste äldreboende på orten, i dag tvingas många äldre flytta ifrån sin ort då det saknas äldreboende där de bor.

En annan fråga som återkom var kollektivtrafiken. På flera av orterna går väldigt få avgångar och många på landsbygden berättar att de måste gå längre och längre för att komma till närmsta busshållplats.

Andra frågor som togs upp var behov av fritidsaktiviteter för unga, brist på förskoleplatser, avsaknad av affär och service på landsbygden.

Vintercamping

Nu har det gått ett halvår sedan vi besökte flera av de här orterna och vi har bestämt oss för att göra ett nytt besök.

– Det märks att många vill prata om landsbygdsfrågor, vi har fått massa mail inför den här satsningen och det visar att landsbygden engagerar. På flera av de här platserna är vi nyfikna på att se vad som har hänt, säger reporter Carl Bruno Tersmeden.

– Det har varit så roligt och givande att träffa alla dessa människor och höra deras berättelser. Vi har fått så mycket uppslag genom vår camping och vi ville följa upp detta, säger reporter Lovisa Gelin.

Besöker fyra orter

Husvagnen har vi dock inte med oss denna gång. Vi har också begränsat vår turné och har denna gång valt ut fyra orter som vi minns särskilt.

Under vecka sju kan du se inslagen från Gusum, Rejmyre, Hästholmen och Hestra i våra kvällssändningar klockan 18.33 i SVT 1.

Vi börjar med ett besök i Gusum, där uttalandet från Sverigedemokraten Kurt Olsson fick stor uppmärksammhet. Vi träffar också modersmålsläraren Zakia Hanano.

Vi besöker även Rejmyre för att bland annat ta reda på vad som har hänt inom skolan.

Vi besöker Hästholmen för att reda ut hur det blir med bostadsbygget och vi besöker den nya skolan i Hestra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Östs Vintercamping

Mer i ämnet