Foto: SVT Arkiv.

Gemensam uppmaning till östgötarna: Följ råden och ta ansvar!

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland och Linköping och Norrköpings kommun går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna. Avstå shoppingbesök och fester, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vård- och omsorgspersonalen är tröttkörd efter vårens pandemivåg, samtidigt som vi ser ett ökat vårdbehov för covid-19. Nu måste vi östgötar skärpa oss genom att följa de nya råden. Sluta festa och minska dina fysiska kontakter! säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Uppmanas följa råden

För att bromsa den ökade smittspridningen i Östergötland går nu myndigheterna samman för att uppmana östgötarna att följa de allmänna råden som infördes i torsdags. Under fredagen gick region Östergötland upp i stabsläge i syfte att hantera effekterna av den ökade smittspridningen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi Linköpingsbor har nu ett val. Antingen så ändrar vi vårt beteende ordentligt under den närmsta framtiden och följer de nya restriktionerna eller så klarar vi inte det och får då istället räkna med ett mer nedstängt samhälle under många månader framöver, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Kräver uppoffringar

Pandemin är långt ifrån över och kommer kräva uppoffringar från östgötarna under kommande veckor.

– Idag förstår vi att det kommer att ta tid innan vi har återvunnit vardagen. Det gäller att hålla i och hålla ut, precis som myndigheterna säger. Dessutom måste vi hålla ihop och hålla kontakten. Både pandemin och ångesten måste bekämpas med samma kraft, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping

Detta gäller sedan den 29 oktober i Östergötland:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet