Föräldrakurs ger bättre skolresultat

Uppdaterad
Publicerad

Samtalsledaren Lilia Lahmar på Nygårdsskolan i Linköping skulle inte ha något emot en app. Men hon ser också vissa problem.

– Alla föräldrar har inte smarta telefoner och kan hantera tekniken, säger hon.

Hon jobber mer traditionellt för att förbättra kommunikation mellan skolan och föräldrar med utländsk bakgrund. Sen flera år tillbaka hålls föräldrakurser på olika språk och med tolkar.

Runt 90 procent av elverna på Nygårdsskolan har utländska rötter. Det svåra är ibland att få föräldrarna till kurserna.

– Många känner sig osäkra och undrar ”varför ska just jag gå”. Men man förklarar att det är bra för barnen och då brukar de nappa, säger Lilia Lahmar.

Det kan handla om hur skolan fungerar; med krav och stöd. Det kan bli upp till tio kurstillfällen per termin och Lilia tycker att skolan har goda resurser för det här arbetet. Resultatet märks ganska snart på barnen.

– Efter några kurstillfällen följer barnen med bättre och gör sin läxor och föräldrarna blir säkrare och tryggare i sin roll, säger Lilia Lahmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer