Landshövding Anders Flanking: Länsstyrelsen kan sänka 300-personergränsen vid behov. Foto: Patrik Widegren /SVT

Förbud mot fler än åtta deltagare – beslut fattat på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fattade Länsstyrelsen Gotland beslut om lokala föreskrifter som nu begränsar antalet deltagare vid evenemang till åtta. Ändringen gäller från tisdagen den 24 november.

– Smittspridningen av det nya coronaviruset har ökat kraftigt under hösten och läget är nu mycket allvarligt. Länsstyrelsens bedömning är att det därför behövs kraftfulla åtgärder som motverkar spridningen av covid-19. Därför har vi i dag beslutat om ytterligare begränsningar, säger Anders Flanking, landshövding på Gotland i ett pressmeddelande.

Inte fler än åtta

Länsstyrelsens beslut innebär att det nu inte är tillåtet med fler än åtta sittande deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

– Sammanfattningsvis innebär regeringens och länsstyrelsens beslut att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tills vidare inte får hållas i Gotlands län om de samlar fler än åtta deltagare, säger Anders Flanking.

Begravningar undantas

Men ett undantag finns för begravningar.

– Regeringen gör ett undantag för begravningar för att anhöriga och vänner ska få möjlighet till ett värdigt avsked av en avliden, säger Anders Flanking.

Tidigare har Länsstyrelsen Östergötland kommunicerat samma sak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet